Świąteczny stół. Jak go udekorować?
- Niezwykle ważnym elementem świątecznych spotkań są oczywiście wyczekiwane przez cały rok wyjątkowe potrawy. Pojawiająca się w tych dniach na stole zastawa musi więc być nie tylko elegancka i odświętna, ale powinna także pomieścić wszystkie dwanaście tradycyjnych specjałów – przypomina Anna Poprawska. - Wybierając zastawę warto postawić na tradycyjną biel, która sprawdza się zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych aranżacjach. Elegancji dodają jej często delikatne złote lub srebrne zdobienia. Dobrze prezentuje się też zestawienie białego szkła lub porcelany z elementami wykonanymi z przezroczystego materiału. Szczególnie naczynia kryształowe będą pięknie mieniły się w blasku świec, klimatycznie rozświetlając otoczenie – mówi ekspert.
- Za pomocą dodatków możemy w szczególny sposób podkreślić charakter stworzonej aranżacji. Stylowe świeczniki, solniczki czy cukiernice pomagają udekorować stół, zwłaszcza, gdy same są małymi dziełami sztuki – podpowiada projektantka wnętrz z portalu Homebook.pl, i dodaje: - Wiele ozdób możemy zapożyczyć z choinki, na przykład wypełniając bombkami półmisek lub rozkładając na stole choinkowe oświetlenie, które rozświetli pozostałe dekoracje.