Wyspa pełna skarbówNa dużej wyspie kuchennej i pod jej blatem można umieścić niezbędne w kuchni sprzęty. - Przygotowywanie posiłków będzie łatwiejsze, jeśli w zasięgu ręki będziemy mieli płytę grzewczą i zlewozmywak. W obrębie wyspy warto zamontować także piekarnik, zmywarkę, a nawet lodówkę – wylicza ekspert i dodaje: - Nie należy oczywiście zapominać o miejscu na praktyczne szafki i szuflady oraz kosz na odpadki. Pamiętajmy też, że podstawowym elementem wyspy jest duży blat roboczy i to on powinien być priorytetem podczas planowania zagospodarowania tej przestrzeni.
Jeśli nie dysponujemy wystarczającą ilością powierzchni na duży blat roboczy, wyspę i tak warto potraktować jako przyjemne miejsce spotkań domowników i niestandardową dekorację kuchennych wnętrz. - Nawet przy wąskim blacie możemy wygodnie napić się kawy lub zjeść szybki posiłek. Pod wyspą powinna się wtedy znaleźć przestrzeń umożliwiająca wygodne siedzenie na krzesłach. Ciekawym rozwiązaniem będzie także stylowy barek lub zawsze przydatne, dodatkowe schowki w formie poręcznych półek i szafek – podpowiada Anna Poprawska z Homebook.pl.