W kuchni otwartej czy zamkniętej?Wyspa w kuchni zamkniętej różni się od wyspy w kuchni otwartej, czyli połączonej najczęściej z salonem. - W kuchni zamkniętej wyspa powinna stanowić jej centralny punkt, łatwo dostępny ze wszystkich stron. Rangę i charakter miejsca możemy podkreślić przez zastosowanie solidnych blatów z drewna lub kamienia. Co więcej, oryginalnym rozwiązaniem będzie masywna, murowana podstawa wyspy. Zadbajmy również o dobre, mocne oświetlenie tego miejsca za pomocą stylowej lampy – podpowiada ekspert portalu Homebook.pl. Wyspa na granicy salonu i kuchni może albo oddzielać i przysłaniać kuchenne zaplecze, albo łączyć oba pomieszczenia. - Efekt większego oddzielenia uzyskamy dzięki obniżeniu sufitu nad wyspą. Możemy to zrobić, montując odpowiedni okap lub oprawę oświetlenia. Z kolei chcąc bardziej zintegrować obie przestrzenie, potraktujmy powierzchnię wyspy jako miejsce przenikania się wnętrz o odmiennym charakterze. Z jednej strony umieśćmy kuchenne szuflady, a z drugiej – półki na książki – mówi Anna Poprawska z portalu Homebook.pl.