Wielkanocny stół. Jak go udekorować?
Stół w kolorach wiosnyNa wielkanocnym stole, zarówno w potrawach, jak i ozdobach, najczęściej dominuje kolor żółty, symbolizujący radość i życie oraz zielony, nawiązujący do budzącej się na wiosnę przyrody. – Idealnym tłem dla tych barw jest biel – zwłaszcza w postaci obrusu, talerzy czy naczyń. Kolorowym akcentem mogą być zielone podkładki, świeczniki, jak i wazon na kwiaty, a także żółte świeczki lub figurki dekoracyjne np. w kształcie pisanek. Do takiej kompozycji możemy dopasować też dodatki symbolizujące Wielkanoc – przyprawniki w kształcie króliczków, misę przypominającą otwartą skorupkę jajka czy paterę na pisanki z figurką zająca – mówi Hanna Maruta, główna stylistka marki home&you. – Oryginalnym pomysłem będzie również rzeżucha zasadzona w ozdobnym naczyniu. Całość stworzy subtelne, a zarazem pomysłowe nakrycie – dodaje stylistka.
Aby podkreślić radosną atmosferę Wielkanocy, na stole mogą też zagościć wielobarwne i optymistyczne dekoracje. – Wybierając dodatki w ciepłych, pastelowych odcieniach możemy dowolnie łączyć różnorodne kolory. Różowy stroik, żółte świeczki w kształcie kurczaczków symbolizujących nowe życie czy zabawne figurki – np. uroczych zajączków, wprowadzą wesoły nastrój przy świątecznym stole – podpowiada stylistka.