Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez świeżych, wiosennych kwiatów. Święta te są czasem radości ze zmartwychwstania Jezusa, ale i z rozpoczęcia się wiosny – pięknej, ciepłej i słonecznej pory roku.
Na tradycyjnym wielkanocnym stole powinno znaleźć się „coś zielonego” – najczęściej są to gałązki bukszpanu, rzeżucha lub samodzielnie wyhodowany zielony owies czy żyto. Rzeżuchę i zboże możemy wysiać w doniczkach lub kolorowych pojemnikach, ale jako „doniczkę” możemy także wykorzystać skorupkę kurzego lub, jeszcze lepiej (jeśli tylko uda nam się je zdobyć) strusiego jajka.
Wiosenny klimat świąt wielkanocnych podkreślają także ustawione na stole świeże kwiaty: tulipany, żonkile, narcyzy. Niektórzy mawiają, że w czasie Wielkanocy przyroda z zewnątrz „wchodzi” na nasze stoły – nie tylko w postaci nowalijek, ale właśnie w formie kwiatowych dekoracji.
Kolorowo kwitnące rośliny dodają wiosennej świeżości i sprawiają, że nawet skromnie nakryty stół wygląda efektownie i atrakcyjnie. Pamiętajmy tylko, że na stole najlepiej wyglądają niskie kwiatowe dekoracje – nie mogą one zasłaniać nam współbiesiadników, przeszkadzać w jedzeniu czy rozmowach.