We współczesnym domu już nie salon, ale kuchnia staje się wyznacznikiem standardu urządzania wnętrz. Jej układ przestrzenny często jest zintegrowany z pozostałą częścią mieszkania. Już nie zamyka się kuchni za drzwiami, wręcz przeciwnie - otwiera na salony, aby przy wspólnie przygotowanym posiłku mogła się spotkać cała rodzina.
L, U czy może wyspa? Ale zacznijmy od początku...Kształt kuchni jest pochodną jej wielkości i zawartości. Najwygodniejszy jej układ to taki, gdy tworzy bardzo zwarty tzw. trójkąt roboczy: lodówka-zlewozmywak-kuchenka.
W niemal każdej kuchni sprzęty można funkcjonalnie rozmieścić, ustawiając je wzdłuż dwóch prostopadłych ścian (w kształcie litery L) z lodówką i zlewozmywakiem pod jednej stronie, a kuchenką po drugiej. W zabudowie w kształcie litery U dwa ciągi robocze usytuowane naprzeciwko siebie są połączone trzecim, poprzecznym, a każdy ze sprzętów ustawiony jest wzdłuż innej ściany. W dużych kuchniach wygodnym rozwiązaniem jest tzw. wyspa. Może to być po prostu stół kuchenny
, ale również (po doprowadzeniu do niej mediów takich jak: gaz, woda czy elektryczność) możemy z niej stworzyć centrum pracy ze zlewozmywakiem, kuchenką czy płytą grzejną. Podział na strefy Dzięki odpowiednio zaprojektowanej kuchni, możemy zaoszczędzić czas przeznaczony na wykonywane w niej codzienne czynności. Pomogą nam w tym wydzielone strefy. Najczęściej jest ich 5: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia. Wymieniona kolejność jest optymalnym układem dla osoby praworęcznej. W przypadku osoby leworęcznej układ powinien być odwrotny.
Ponieważ wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia potrzebnych do gotowania produktów, tuż przy drzwiach wejściowych do kuchni powinna stać lodówka lub szafka przeznaczona do przechowywania żywności. W jej pobliżu przyda się miejsce do wykładania zakupów, obok zlewozmywak, a pod nim kosz na śmieci i odpadki. Po drugiej stronie niezbędny jest blat roboczy (nie krótszy niż 80 cm). W następnej kolejności stawiamy kuchenkę i piecyk, a nad nimi instalujemy okap, dzięki któremu zapachy nie przenikną do głębi mieszkania.
Niezbędne urządzenia Aranżując kuchnię, ważne jest nie tylko właściwe zagospodarowanie przestrzeni i dbałość o harmonię formy, ale również zakup odpowiednich sprzętów kuchennych. Dobierając poszczególne urządzenia, warto postawić na naturalne, szlachetne materiały jak kamień, stal, mosiądz, ceramikę czy szkło. Oferta rynkowa wyposażenia kuchennego jest bardzo bogata. Odrobina cierpliwości i poszukiwań pozwoli nam bez problemu skompletować elementy spójnego stylistycznie wnętrza. Tym bardziej, że producenci prześcigają się w oryginalnych pomysłach: - Modnym i praktycznym rozwiązaniem w kuchni jest zainstalowanie zlewozmywaków granitowych - mówi Katarzyna Dietrich z firmy Deante. - Są one odporne na zarysowania, zaplamienia i działania domowych chemikaliów, a do tego bardzo wytrzymałe. Dostępne w różnych kolorach, idealnie wpasują się w aranżacyjny klimat wnętrza.
Ozdobą i wyróżnikiem kuchni mogą stać się również urządzenia AGD. Lodówki, kuchenki mikrofalowe, a przede wszystkim okapy kuchenne zaskakują funkcjonalnymi rozwiązaniami oraz swoim wyglądem. Ich różne wielkości, kształty i zastosowane rozwiązania technologiczne, dają nam niemal nieograniczone możliwości wyboru sprzętu, który doskonale podkreśli charakter kuchennego wnętrza.
Fot. Zlewozmywak Deante Etiuda